Een maand in Canada, mijn ervaringen en verschillen met Nederland

Geschreven door: Marlinde Knop
Op: 15 mei 2024
Buitenland en Tussenjaar

Als je een maand lang in een ander land bent, leer je de lokale cultuur kennen en zie je alle verschillen met ons koude kikkerlandje. Ik was een maand naar Canada en wil graag delen hoe ik het heb ervaren! Ik ging naar Canada omdat ik daar familie heb die ik altijd al een keertje wilde bezoeken. Nu ik een tussenjaar heb, vond ik het een mooie gelegenheid om te gaan!

School

Schoolbus

De kinderen worden ‘s ochtends opgehaald met de welbekende gele schoolbus. Aan het eind van de schooldag worden ze ook weer thuisgebracht. Scheelt de ouders een hoop gesjees!

Schooluniform

Iedereen, behalve de leerkrachten, draagt een schooluniform binnen de school. Dat is best handig, want zo hoef je ‘s morgens vroeg niet uren voor de kast te staan om te bedenken wat je aan gaat doen!

Schooldag

Een typische schooldag van een Canadees ziet er best wel anders uit. Ze hebben namelijk vier lesuren op een dag, die elk 1,5 uur duren. Verder hebben ze één uur lunchpauze en tussen de lessen door een leswisseling.

Onderwijssysteem

De kinderen gaan naar grade 1 als ze zes jaar zijn. Daar doorlopen ze het hele schooltraject tot en met grade twaalf. Daarna kunnen leerlingen naar 'university' of 'college' gaan. Ook kunnen ze ervoor kiezen om gelijk te gaan werken.

Op de weg

‘Klein’ eindje rijden

Op een gegeven moment raak je eraan gewend. Ze zeggen: "ooh, maar dat is maar een klein eindje rijden." Als ik dan als 'Dutchie' vraag hoelang een klein eindje is, dan zeggen ze: "een uurtje ofzo…". Negen van de tien keer is het dan toch anderhalf uur, maar dat nemen we dan maar voor lief.

Kwaliteit

Tja, de kwaliteit van de snelwegen is ongeveer gelijk aan die in Nederland. Maar die van de binnen doorwegen… Daar mag je jezelf wel goed vasthouden, anders kan het best zijn dat je met je hoofd tegen het dak aanzit.

Grote winkels

Ga je naar Costco? Dan denk je dat je in de Sligro bent beland. Op bijna elke hoek mag je iets proeven, dus geheid dat je met een volle maag naar buiten komt. Ook zit er, net als bij de Ikea, een restaurant bij. Wil je bij Costco boodschappen halen? Dan moet je wel een lidmaatschap hebben.

Kortom, een maand in Canada doorbrengen opent je ogen. Van het onderwijssysteem tot de manier van winkelen en zelfs de ervaring van het rijden op de wegen, er zijn een heleboel verschillen. Het is een avontuur dat je kennis laat maken met een nieuwe cultuur en manieren van leven, ik zou het iedereen aanraden!

Over Marlinde Knop